SVE OPCIJE NA STOLU: Rusi spremaju surov odgovor na napad zapadne koalicije

Ruske vazdušno-kosmičke snage će podržati sirijsku vojsku ako zapadna koalicija odluči da pokrene napade protiv Sirije zbog provokacije “hemijskih napada“ u pokraijini Idlib, izjavio je član Međunarodnog komiteta ruskog Senata Oleg Morozov.

Ranije je ruski Centar za pomirenje u Siriji rekao da se priprema snimanje filmova o provokaciji u kojima se navodi upotreba hemijskog oružja od strane sirijske vojske u pokrajini Idlib. Morozov je rekao:

“Čak i ako zapadne zemlje počnu da napadaju Siriju, u hemijski napad će verovati samo oni koji ga režiraju. Ali to ne znači da koalicija ne napada. Sirijci će se boriti protiv militanata pre svega, ali ja ne isključujem da naše vazdušno-kosmičke snage surovo odgovore, ali samo ako zapadna koalicija bude ta koja je započela napade.“

Kako se sukobi oko džihadističke pokrajine Idlib u severnoj Siriji približavaju, SAD su napravile brojna predviđanja da sirijski predsednik Bašar Asad planira da upotrebi hemijsko oružje tokom borbe, iako ne pružaju dokaze i motive za takav događaj.

Preporučujemo FB stranice - geopolitika i najnovije vesti:

U ponedeljak je novinar i autor knjige “Vašingtonov dugi rat protiv Sirije,“ Stiv Gavans, rekao da “ne postoji ništa novo“ u zapadnim izveštajima o upotrebi hemijskog oružja u Idlibu.

“Ovo je očigledan pokušaj manipulacije javnom percepcijom da bi se opravdala neka vrsta intervencije u Siriji,“ rekao je on.

Pored toga, on je istako da su SAD nagovestile da je Asad planirao neku vrstu napada, ali da detaljne informacije o mogućem napadu i dalje nedostaju.

22.avgusta je savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton pozvao SAD da odgovore “na vreme i na odgovarajući način na bilo kakvu dokazanu upotrebu hemijskog oružja u Idlibu ili bilo gde u Siriji.“

“Pokušali smo da u poslednjih nekoliko dana prenesemo poruku da će, ako dođe do treće upotrebe hemijskog oružja, odgovor biti mnogo snažniji,“ rekao je Bolton u ponedeljak.

Drugim rečima, SAD se pripremaju za intenziviranje svog angažmana u Siriji, a ne smanjenje, dok se Daeš (ISIS) i drugi sirijski džihadisti približavaju porazu.