DAČIĆ: SAD će podržati podelu Kosova, sada je trenutak ZA RAZGRANIČENJE SA ALBANCIMA!

U Vašingtonu ranije nisu uopšte hteli da razgovaraju o statusu Kosova, a sada pozivaju Srbe i Albance da nađu kreativno rešenje. Razgraničenje sa Albancima je u najboljem srpskom interesu

Razgraničenje sa Albancima jeste u najboljem interesu srpskog naroda i srpske države i upravo sada je pravi trenutak za takvo rešenje kosovskog problema, kaže u razgovoru za Informer šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Ministar Dačić kaže da je Srbiji preko potrebno trajno ili bar ‘trajnije’ rešenje za Kosovo, a napominje da je to rešenje neophodno i Albancima sa Kosova jer će oni bez kompromisa sa Beogradom zauvek ostati ‘lažna država’ koju ne priznaju najveće i najvažnije države sveta.

Davno sam predlagao

Preporučujemo FB stranice - geopolitika i najnovije vesti:

Naš sagovornik podseća da je još pre deset godina predlagao model trajnog razgraničenja sa Albancima, ali da se danas značajno promenila pozicija Srbije, pa sada čak i SAD razmatraju podelu Kosova kao jednu od opcija.

– U Vašingtonu pre nekoliko godina nisu uopšte hteli da razgovaraju o statusu Kosova, a sada pozivaju Srbe i Albance da pronađu, kako kažu, kreativno rešenje. Spremni su da se na to pitanje stavi tačka. Ili bar tri tačke… Vi znate da ja imam kontakte u američkoj administraciji, da sam nedavno imao prilike da razgovaram sa Trampovim zetom i najbližim savetnikom Džaredom Kušnerom, ali i drugim pojedincima iz tamošnje vlasti. Iz svih tih kontakata i razgovora vidi se da su Amerikanci danas spremni da podrže kompromis dve strane. To moramo da iskoristimo! Boljeg trenutka za rešenje kosovskog čvora neće biti – apeluje Dačić.

Ministar spoljnih poslova, međutim, ističe da ne vidi spremnost Prištine na kompromis, već čuje samo ratne pretnje koje stižu od Tačija i Haradinaja.

– Albanci su očigledno svesni da više nemaju apsolutnu podršku Zapada i da se u Vašingtonu sada čuje i uvažava i srpska strana. Oni u Prištini još nisu spremni za dogovor, ali i sada imaju određena ograničenja i moranja. Zato i prete ratom jer njima razgraničenje nikako ne odgovara… – poručuje lider socijalista. On podseća da su o podeli Kosova govorili i Milošević i Đinđić.

– Razgovarao sam o tome mnogo puta i sa Dobricom Ćosićem, on mi je pričao kako je o tome govorio sa Miloševićem i Đinđićem. Đinđić je pričao da imamo više mogućnosti – od federacije do konfederacije, a ako ništa ne može, onda imamo podelu. Danas je, ponavljam, sazreo trenutak za takvo rešenje. I ja sam govorio o razgraničenju pre desetak godina, polazio sam od praktičnog rešenja jer je ono brzo ostvarivo i nema preseljenja stanovništva.

Spremni na kompromis

Znate da imam kontakte u američkoj administraciji i da sam nedavno razgovarao i sa Trampovim zetom. Iz svih tih kontakata vidi se da su oni spremni da podrže kompromis

Ivica Dačić, šef diplomatije

Diplomatska ofanziva: Predsednik Vučić u septembru u Rusiji, Kini, SAD i Indiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom septembra kreće u široku diplomatsku ofanzivu i imaće prilike da se sretne s liderima takozvane velike svetske četvorke – Rusije, SAD, Kine, Indije…

U toku su dogovori za novi susret predsednika Vučića i predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina, verovatno u Moskvi ili Vladivostoku. To bi bio njihov 14. susret.

Takođe, u Beograd u prvoj polovini septembra dolazi visoki zvaničnik SAD i jedan od ljudi od najvećeg poverenja predsednika Donalda Trampa. To će biti prva poseta tog ranga otkako je Tramp u Beloj kući, a biće to prilika i za razgovor o političkim pitanjima, važnim za Srbiju, posebno oko rešenja za KiM. Vučić će se s predsednikom Trampom susresti krajem septembra u Njujorku, tokom zasedanja GS UN, dok sredinom meseca odlazi u Kinu na poziv predsednika Si Đinpinga.

Konačno, u septembru u posetu Srbiji dolazi važan gost iz Indije, potpredsednik Venkaju Naiduu.

Nikada nisam govorio koje su teritorije u pitanju. Pitajte narod na severu Kosova šta misli o tome… A Srbi u enklavama na jugu? Pa, budimo iskreni, čemu oni pripadaju? Po našem Ustavu pripadaju srpskoj pokrajini, a u realnom životu je taj čovek iz enklave davno prestao da misli da je to sastavni deo Srbije. Baš kao što u ustavu lažne države Kosovo piše da su Leposavić, Zvečan i severna Mitrovica deo te države, a u realnosti je nešto sasvim drugo… – priča Dačić.

On očekuje da se narednih meseci intenziviraju nastojanja u pokušaju pronalaska trajnijeg rešenja za status Kosova i Metohije.