VUČIĆ O KOSMETU: Moji prethodnici su „overili“ nezavisnost, zato danas nemamo ništa

Predsednik je najavio da će pred narod izaći sa predlogom kad bude znao šta je maksimum koji možemo da dobijemo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je danas da njegovi politički protivnici osporavanjem referenduma o Kosovu i Metohiji „ruše“ šansu da dobijemo više nego što imamo danas.

Vučić je rekao da se Kosovom bavi na dnevnom nivou, da dnevno čita između 500 i 600 strana dokumenata, što tajnih, što javnih, i da će pred narod izaći sa predlogom kad bude znao šta je maksimum koji možemo da dobijemo.

Preporučujemo FB stranice - geopolitika i najnovije vesti:

Predsednik Srbije je objasnio da šta god bude urađeno oko Kosova i Metohije mora da ide na referendum i poručio da bilo kakva odluka nije moguća bez ustavnih promena.

Neće tu biti velike sreće, ni radosti, kaže Vučić prognozirajući ishod rešavanja pitanja Kosova i Metohije, ali je podsetio da su njegovi prethodnici već „overili“ kosovsku nezavisnost pred Međunarodnim sudom pravde, nezavisnost koju danas priznaje oko 100 zemalja, te da danas nemamo ništa.

– Nekih 19 zemalja najmoćnijih ili jačih i snažnijih od nas. Posle smo imali priču „standardi pre statusa“ krenuo je u martovski pogrom, pa 2008.doneta je odluka o nezavisnosti. Za 100 zemalja već 10 godina imate nezavisnu državu, a 2010. I 2011.imali smo katastrofalnu neodgovornu politiku Jeremića, Ðilasa, Jankovića, Tadića i ostalih. Stalni Međunarodni sud pravde je doneo presudu po kojoj je Kosovo steklo nezavisnost na legalan način, na naše pitanje, na naš zahtev. Sada bi neko da se to zaboravi, ali neće druga strana i niko u svetu neće. Za svoje greške moramo da plaćamo cenu – rekao je Vučić.

Njegovu ostavku sad traže oni koji su su učestvovali u kosovskoj nezavisnosti, a on će je, kaže, dati – ako oni postignu više od njega.

Vučić je kazao da ako neko misli da će to biti autonomija u sastavu Srbije, ne treba da laže ni sebe ni narod.

– Borimo se i dobićemo bolje i više nego ranije – rekao je i procenio da niko neće biti zadovoljan, da nikom neće biti dobro, jer se stvari u Srbiji ne posmatraju racionalno, već se sve posmatra iz svog ugla i interesa.

NEKI BI DA DOĐU NA VLAST KORISTEĆI KOSOVO

Istovremeno je upozorio da će se svi ti kritičari ujediniti i da će se videti da nema nikakve razlike između Ðilasa i Obradovića, „secikesa koji bi da dođu na vlast koristeći Kosovo“.

– Njima je svejedno da li je Kosovo nezavisno ili će se pripojiti Albaniji – naglasio je on.

Vučić je rekao da će njihovo obrazloženje za „naivnu srpsku javnost“ biti da ne može referendum da se održi u uslovima diktature.

– Ako ne dobijemo 50 odsto plus, onda referendum neće uspeti. Oni misle da su mene srušili time. Nije problem, ali srušili ste zemlju, našu budućnost, šansu da dobijemo više nego što imamo danas – objasnio je on.

Referendumu se, kaže, protive svi oni koji misle da time ruše njega.

– A ruše, zapravo, svoju zemlju, njenu budućnost i šansu da dobijemo više nego što sada imamo – primetio je Vučić.

OPLJAČKALI SRBIJU, A SAD KRITIKUJU?

Na pitanje kako komentariše optužbe da se Srbija pljačka ugovorima sa Kinezima bez tenderske procedure, predsednik Srbije je rekao da te optužbe dolaze upravo od onih koji su opljačkali Srbiju.

Kako kaže, napadaju ga oni koji su radili bez ikakvih studija i projekata.

– Ko je dogovorio put Ljig-Preljina sa Azerbejdžanom na kredit i to direktno bez tendera? Ja ili neko drugi? Mi smo samo plaćali ono što su oni dogovorili. I zadovoljni smo što smo radili sa Azerbejžanom – primetio je Vučić.

Čudi se što tako nešto prigovaraju ljudi koji su u praksu uveli neraspisivanje tendera.

Podsetio je da je jedan od tih čovek koji ima bogatstvo od 25 miliona evra i to prijavljenih, a to nije sve što ima.

– Što ne pitate radnike ovde što nemaju toliko? I oni govore nekome što se u Srbiji radi i gradi da je to pljačka. Šta ćete, slegnete ramenima i gurate dalje i radite najbolje što možete za Srbiju – pitao je on.

CRNOGORSKI OFICIRI NA KOSOVU NISU PRIJATELJSKI ČIN

Predsednik Srbije je ocenio da ne bi bilo šta karakterisao teškim rečima, ali je ocenio da svakako nije prijateljski čin to što Crna Gora šalje svoje vojnike na KiM.

Vučić je podsetio da je premijer Crne Gore Duško Marković prilikom posete Beogradu i u razgovoru sa njim kazao da Crna Gora razume koliko je KiM bolno i teško pitanje za Srbiju i da će se odnositi prema njemu sa posebnom pažnjom, uzimajući u obzir i interese Srbije, i ono što Srbija kaže.

– Nisu nas ni pitali…Oni su suverena država, oni mogu to, ali znaju kakav je naš stav po pitanju KiM. To što će oni nešto tako značajno da rade, jedan, dva ili tri njih, to je bezveze, to ničemu ne služi, osim da oni ispune zadatak koji su dobili od NATO-a – rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija zna da to nije naročito prijateljski gest ali ćemo mi svoj posao da radimo.

– To je to, nema filizofije velike, a nas terate da kažemo kako je to divno. I sad ćete vi sa tom dvojicom da sačuvate naše manastire. Tu priču nekom drugom pričajte – rekao je on.

 

Izvor: Telegraf.rs

BONUS VIDEO

/// ZDES