CVIJANOVIĆ: Protiv Orića prikupljeni brojni dokazi

Protiv ratnog komandanta takozvane Armije BiH, Nasera Orića, prikupljeni su brojni dokazi, navela je premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, koja očekuje da svi za koje postoji sumnja i dokazi da su počinili ratni zločin budu izvedeni pred lice pravde.

Apelaciono veće Suda BiH ukinulo je juče oslobađajuću presudu komandantu tzv. Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i naložilo obnavljanje postupka.

Sud je, naime, uvažio žalbu tužioca Miroslava Janjića u predmetu „Naser Orić“ u vezi sa neusklađenošću javno objavljene i napisane presude.

Preporučujemo FB stranice - geopolitika i najnovije vesti:

„Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina predočio je brojne dokaze protiv Orića i zato očekujem da se nađe pred licem pravde“, rekla je Željka Cvijanović novinarima u Banjaluci.

Podseća na činjenicu da je u prethodnom periodu postojao prilično selektivan pristup pravdi kada je reč o suđenju za ratne zločine.

„Tu smo videli nešto što je postojalo mnogo godina i bilo praksa u BiH i nigde drugde – da smo imali retroaktivnu primenu zakona, odnosno prava i selektivan pristup pravdi, jer je Srbima presuđivano po strožem zakonu, kasnije donesenom i retroaktivno primenjivanom, dok je nad Bošnjacima primenjivan zakon koji je bio na snazi u vreme počinjenja ratnog zločina“, navela je Cvijanovićeva, prenela je RTRS.

Za nju je, kaže, neprihvatljivo da za iste stvari postoje blaže i strože kazne.

„U BiH su mnoge stvari išle pogrešno, tako i ovo“, zaključila je premijerka RS.

Sud BiH izrekao je 9. oktobra prošle godine oslobađajuću prvostepenu presudu Oriću i pripadniku Armije Sabahudinu Muhiću, kojima je suđeno po optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika u Bratuncu i Srebrenici 1992. godine, odnosno za zločine u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

 

Izvor: Tanjug

BONUS VIDEO

Operacija „Vazelin“ – Dr Šešelj, Miroljub Petrović, Azdejković

/// ZDES