LUDILO BEZ GRANICA: Hrvati traže referendum da izbace Srbe iz Sabora

U Hrvatskoj je počelo potpisivanje građana za referendum na kojem bi se predložila promena izbornog zakona i onemogućilo da Srbi u Hrvatskoj imaju tri zagarantovana poslanika u Hrvatskom saboru!

nicijatori potpisivanja okupljeni oko inicijative „Narod odlučuje“ predlažu da se organizuje i referendum na kom bi se donela odluka o poništenju ratifikacije Istanbulske konvencije, a kojoj se hrvatski desničari grčevito suprotstavljaju.

Inicijativa za raspisivanje ta dva referenduma, koja dolazi od konzervativnih i krajnje desnih udruženja u Hrvatskoj, naišla je na oštre kritike u vladi. Premijer Andrej Plenković jasno je stavio do znanja da do izmena izbornog zakona onako kako je to sada predloženo – neće doći.

Preporučujemo FB stranice - geopolitika i najnovije vesti:

– Žele da Srbe učine još manje „jednakima“ nego što jesu, a poslednjih godina atmosfera prema manjinama, posebno srpskoj, izrazito je negativna. Ova se inicijativa time hrani – kaže Pupovac.

Da bi se raspisao referendum treba prikupiti više od 400.000 potpisa, a to će biti veoma teško. Hrvatski biskupi su zabranili da se potpisi sakupljaju u crkvama, ali je ovog vikenda dozvoljeno da se ispred crkava postave mesta za prikupljanje potpisa.

Neki gradovi, poput Rijeke, doneli su odluku da će organizatorima naplaćivati postavljanje improvizovanih mesta za prikupljanje potpisa.

Nije ovo prvi pokušaj izmene izbornog zakona i nije nova želja da se Srbima onemogući da imaju poslanike u Saboru, ali sada dolazi u trenutku kad je položaj Srba u Hrvatskoj teži nego ikada.

Iako SDSS učestvuje u vlasti i podržava vladajuću koaliciju, pomaka u odnosu na srpsku manjinu nema, niti se rešavaju nagomilani problemi. Uprkos tome Pupovac svim snagama podržava vladu Andreja Plenkovića, koja bi već davno pala da nema podršku Srba.

Sa druge strane, organizatori raspisivanja referenduma tvrde da je krajnje nelogično da neka vlada zavisi od podrške manjinskih poslanika. Kada bi zahtev za referendum i uspeo, pravno ne bi bio prihvaćen, jer je protivan Ustavu i Ustavni sud bi poništio rezultate.

Tako je u suštini ovo samo još jedan od pritisaka na srpsku manjinu u Hrvatskoj.

 

Izvor: Srbija Danas / Novosti

BONUS VIDEO

KRVAVO ARAPSKO PROLEĆE!!!

 

/// ZDES