To su im uradili Albanci: Srbi u južnoj Mitrovici Vaskrs dočekuju pod velikim terorom

Otac Nenad Stojanović iz hrama Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice, koji je godinama opasan bodljikavom žicom, služio je jutarnju vaskršnju liturgiju pred desetak pravoslavnih vernika.

Ovaj hram je tokom martovskog pogroma 2004. spaljen i uništen a pre nekoliko godina počela je njegova obnova koja još uvek traje. Od tada crkva je opasana bodljikavom žicom a u porti živi sveštenik Nenad sa svojom suprugom i četvoricom malih sinova.

– Hodite, primite svetlost od nezalazne svetlosti i proslavite Hrista vaskrslog iz mrtvih – pojao je sveštenik Nenad a onda je usledilo okupljanje vernika oko sveće sa koje se prenosio plamen od jednog do drugog.

Nenadu su u obavljanju liturgije pomagali njegovi sinovi koji verno prate očev put.

Preporučujemo FB stranice - geopolitika i najnovije vesti:

Vernici koje smo zatekli u crkvi kažu da godinama obilaze ovaj hram u kojem se mole i razgovaraju sa sveštenikom Nenadom.

– Nenad je očuvao ovu crkvu, da nije bilo njega ona bi propala. Delimo sa njim svu muku i patnju. Vaskrs dočekujemo ograđeni bodljikavom žicom kao u logoru – kaže jedan od vernika.

U dvorištu crkve, u kućici, sedi tzv. kosovski policajac i legitimiše svakog ko uđe u dvorište hrama. Nekada je crkvu Svetog Save čuvao KFOR ali je ona kasnije “na čuvanje” poverena tzv. Kosovskoj policiji.

Izvor: Srbijadanas.com/Informer.rs