KORIST OD RUSKOG PRIJATELJSTVA: Rusija ulaže 50 MILIJARDI DOLARA u energetski sektor

Ruske energetske kompanije mogle bi da potroše čak 50 milijardi dolara na eksploataciju nafte i gasa u Iranu.

Ruske energetske kompanije mogle bi da potroše čak 50 milijardi dolara na eksploataciju nafte i gasa u Iranu, izjavio je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

– Kompanije poput Rosnjefta, Gasproma, Gasprom Njefta, Lukoila, Zarubežnjefta i Tatnjefta, sistemski rade na razvoju nalazišta u Iranu – rekao je Ušakov za rusku agenciju Tass.

Njegov komentar je usledio nakon što je Zarubežnjeft, posle francuskog Totala, postao druga kompanija koja je potpisala novi naftni ugovor sa Teheranom, u okviru programa koji su kreirale iranske vlasti s ciljem privlačenja međunarodnih naftnih i gasnih kompanija.

Preporučujemo FB stranice - geopolitika i najnovije vesti:

Ta ruska kompanija će investirati 740 miliona dolara u razvoj dva naftna polja na zapadu Irana, Aban i Zapadni Pajdar, i povećaće proizvodnju na 150 miliona barela u narednih 10 godina.

Tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Iranu u novembru prošle godine, dve države su potpisale šest preliminarnih ugovora o razvoju naftnih i gasnih projekata, što će iranskoj energetskoj industriji doneti priliv ruskih investicija u iznosu do 30 milijardi dolara, navodi Raša tudej.

Izvor: Tanjug