PROSTITUCIJA, PREVARE I ORGANIZOVANI KRIMINAL: Evo kako hrvatski mediji pišu o famoznoj SRBSKOJ ČASTI!

Hrvatski mediji poslednjih dana poklonili su značajnu pažnju organizaciji “Srbska čast” tj. saznanju koje je poteklo od bosanskog portala Žurnal.info, da predsednik ove organizacije sprema paravojnu jedinicu koja će služiti Miloradu Dodiku.

Prenosimo deo teksta o ovoj organizaciji:

“Srbska čast. Pojam je to iza kojeg se skrivaju ljudi s maskama na glavama, često u maskirnim uniformama s automatskim oružjem u rukama, pojam je to kojim su označene brojne njihove fotografije iz teretane, vojne obuke i postrojavanja. Iza tog pojma nalaze se i fotografije gde se vidi da su njihovi članovi zaduženi i za sigurnost Arkanove udovice Ceca Ražnatović, da su često u Moskvi i još mnogo toga. Neke novije fotografije uglavnom su nastale u Banja Luci, a daleko najimpresivnija je nastala 12. decembra 2017. u dvorani Narodne skupštine Republike Srpske” – piše Žurnal.

“U prvom redu su sedeli Igor Bilbija iz Prijedora i Bojan Stojković iz Niša, vođe “Srbske časti”. Igor Bilbija je poznat po čestom učestvovanju u crnoj hronici. Hapšen je zbog prostitucije, prijevare i organizovanog kriminala. Bojan Stojković iz Niša poznat je kao “najsnažniji Srbin”, ali nosi i odlikovanje koje mu je dao ruski general Valerij Vječesljavević Kaljakin. Zajedno s kolegama iz Srpske časti prošao je prošao je obuku u kampu 63. padobranske brigade u Nišu što je ovekovječio i prigodnom fotografijom” – stoji u tekstu.

Preporučujemo FB stranice - geopolitika i najnovije vesti:

Tokom 2007. godine boravio je u kasarni “Ševatske Livade” u Preševu. Deo obuke je, prema izvorima Žurnala, zahvaljujući vezama s ruskim veteranima okupljenih oko udruženja “Naslednici pobede” prošao u Moskvi “Za takvog predsednika vredi umreti”, napisao je Stojković na svom Instagram profilu pod fotografijom Vladimira Putina.

Ispod fotografije s Miloradom Dodikom napisao je: “Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine”, istiće ovaj medij.

Portal zaključuje da je iste stihove zapevao je Milorad Dodik u avgustu 2016. na skupu organizovanom protiv onih koji su bili za njegovu smenu. Članovi Srbske časti bili su zaduženi za Dodikovu sigurnost. Od tada, oni su česti gosti Banja Luke, pogotovo kada predsednik Republike Srpske iznosi ili provodi svoje separatističke ideje, prenosi ovaj bosanski medij.

“Srbska čast i omladina Veterana RS Powers održali su sastanak u Narodnoj Skupštini RS na kojem se govorilo o formiranju jedinice sastavljene od ova dva udruženja , koji će učestvovati u svečanom postrojavanju i marš povodom 9.januara , neustavnog dana Republike Srpske“, piše u dokumentima sigurnosnih agencija koje još navode da se na sastanku “razgovaralo i o eventualnim intervencijama ukoliko opozicija bude opstruirala rad vlasti“.

Prema istim izvorima, Žurnal navodi da je parlamentarni prostor za aktivnosti “srpske časti” osigurao Nenad Stevandić, potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske. “Predsednik Srbske časti iz Republike Srpske Igor Bilbija zapošljava ljude iz kaznenog miljea koji će biti okosnica buduće paravojne jedinice, dok je omladinska organizacija Power baza za regrutovanje”, stoji u dokumentima sigurnosnih agencija BiH.

Milorad Dodik odbacio je u subotu navode kako se u tome entitetu uz potporu Moskve uspostavlja paravojna formacija koju čine pripadnici udruge ‘Srbska čast’ koja bi bila u funkciji aktuelnih vlasti iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

“Republika Srpska ima svoje Ustavom i zakonima predviđene institucije koje su u službi stabilnosti svih njenih građana, a konstrukcije koje su se pojavile u pojedinim medijima da predsednik Republike Milorad Dodik uz potporu Moskve uspostavlja paravojne jedinice su izuzetno opasne i nisu u funkciji informisanja građana”, saopšteno je iz Dodikove kancelarije, a prenela je Hina.

Pritom se navodi kako se autor ovoga pamfleta “nije pozvao ni na jednu proverljivu činjenicu koja bi ukazivala na tačnost njegovih navoda o formiranju takvih jedinica u Republici Srpskoj”. Međutim, Žurnalove informacije potvrdio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je član Srpske demokratske stranke (SDS). “Raspolažemo tim informacijama već duže vreme. Prikupili smo dosta informacija vezano za to”, rekao je Mektić i dodao kako ne može iznositi u javnost operativne detalje.

BH analitičar Nedžad Ahatović upravo tim povodom je podsetio na činjenice da čak i specijalci RS-a provode deo obuke na poligonima u Rusiji te da je uobičajeno da ruski instruktori s iskustvom ratovanja po Ukrajini dolaze u Srbiju i BiH gde sprovode obuku. “Ukazivao sam da postoje indicije da se na teritoriju entiteta RS krije oko 300.000 cevi nelegalnog pešačkog naoružanja, pisao smo i o navodnoj bateriji haubica D-30 kalibra 122 mm koja se nalazi u krugu kasarne Miloš Obilić na Palama, a koja je trebala biti uništena u redukciji vojne opreme OS BiH, pisao sam i o raketama zemlja-zemlja R-65 Luna koje se nalaze u krugu kasarne Kozara u Banjoj Luci koje do februara 2014. takođe nisu bile uništene”, napisao je Ahatović za portal Index.ba.

U istom članku Ahatović je naveo jednostavnu istinu, tvrdi Žurnal. Niko ne može jamčiti mirnu tranziciju vlasti u Republici Srpskoj: “Ukoliko se nekontrolisano naoružavanje entiteta RS i konstantno lobiranje i insistiranje na separatizmu ne obuzda od strane međunarodne zajednice i ne stavi pod kontrolu od strane legalnih organa državne vlasti, niko u BiH, a ni u međunarodnoj zajednici ne može jamčiti mirnu predaju vlasti u entitetu RS ukoliko Milorad Dodik izgubi na izborima 2018. godine ili još gore ako pre ili kasnije bude predmetom istrage državnih agencija za zaštitu zakonitosti zbog silnih afera i navodnih koruptivnih radnji.”

“I tu dolazimo da velikog propusta hrvatske politike” zaključuje se u članku koji su preneli vodeći hrvatski mediji.

“Hrvatska država, kao jedna od supotpisnica Dejtonskog sporazuma, država kojoj je Bosna i Hercegovina prirodni geopolitički partner, fokusira se na izborni zakon u susednoj državi do te mere da predsednica Kolinda Grabar Kitarović odlazi u Tursku na rundu lobiranja kod Erdogana”.

U tekstu se dalje nastavlja:

“Ravnogorski četnički pokret Republike Srpske, prema nekim informacijama, broji oko 30.000 članova i njima je cilj, javno proklamovani cilj, stvaranje Velike Srbije. Prema svemu sudeći, njihovo postojanje prolazi barem uz prećutno odobrenje vlasti u Banja Luci. Ako su im na raspolaganju samo delovi ukupnog naoružanja koje spominje Ahatović, Hrvatska ima daleko veći problem odmah preko granice od političke podzastupljenosti Hrvata u BiH”.

Izvor: Espreso.rs