PADA VLADA U PRIŠTINI, PREMIJER I NJEGOV BRAT NA SUDU: Haradinaj ide u zatvor

Premijeru takozvane kosovske države Ramušu Haradinaju došao je kraj. Njegova vlada definitivno pada, stao je na žulj Amerikancima, razbesneo Erdogana, Tači mu je namestio igru, ne voli ga ni Rama…

Sve ovo, kažu sagovornici Srpskog telegrafa, sluti da će se pridružiti bratu Dautu, koji je viđen kao prvi optuženik i osuđenik pred Specijalnim sudom za zločine OVK. Obojica su, i to se dobro zna i potkrepljeno je dokazima, odgovorni za mnogobrojna zverstva počinjena nad Srbima 1998. i 1999. godine.

STEŽE SE OBRUČ

Sve je počelo problemima oko demarkacije sa Crnom Gorom, kada se Ramuš Haradinaj zamerio Amerikancima, pa mu je odbijena viza za SAD. Samim tim ga je stavio na crnu listu i glavni američki čovek na Balkanu albanski predsednik Edi Rama. Prošle nedelje skandalozno nasilje nad Srbima u Severnoj Mitrovici i hapšenje Marka Đurića, po svemu sudeći u režiji kosovskog predsednika Hašima Tačija, doveli su do povlačenja Srpske liste iz vlade, čime je Haradinaj ostao bez većine. Konačno, čašu su prelili događaji posle privođenja šestorice Turaka, pristalica Fatulaha Gulena (optužen da je organizovao državni udar protiv Erdogana) na Kosovu, po nalogu Tačija, zbog čega je Haradinaj smenio šefove policije i obaveštajne službe. Moćni turski predsednik Redžep Tajip Erdogan preko toga nije mogao da pređe.

Preporučujemo FB stranice - geopolitika i najnovije vesti:

– Haradinajeva karijera će se završiti, on će morati da preuzme odgovornost – pobesneo je Erdogan, nazvavši kosovskog premijera marionetom čije konce povlače drugi uz poruku da “moja kosovska braća ne treba da daju kredibilitet premijeru kao što si ti”.

Da se steže obruč oko Haradinaja, potvrđuje i politikolog iz Prištine Ramuš Tahiri, koji predviđa izbore na Kosovu u junu ili septembru.

– Manjinske vlade nikada ne traju više od godinu dana, uglavnom oko šest meseci, pa ćemo ove godine sigurno imati izbore jer je ova pat-pozicija neodrživa – tvrdi Tahiri i dodaje da je istupanje Srpske liste iz kosovske vlade dovelo Haradinaja u vrlo nezgodnu situaciju.

Analitičar Dejan Vuk Stanković za Srpski telegraf kaže da je odlazak Haradinaja izvesniji posle Erdoganove izjave.

– Jedino što je dobro u celoj stvari jeste to što će se sasvim sigurno procesuirati mračna prošlost Haradinajevog brata. U slučaju velikog Haradinajevog otpora, pored Dauta, mogao bi da nastrada i Ramuš – ocenjuje Stanković.

DOBRA ŠALA
Sličnog mišljenja je i politički analitičar Saša Borojević, koji napominje da je sada Haradinaju za petama pre svega Erdogan, a onda i Specijalni sud za zločine OVK.

– Ako Erdoganova zapovest ne bude uslišena, Haradinaj će proći upravo kao ovih šest građana Turske – zaključuje Borojević i dodaje:

– Šest turskih građana je tajno uhapšeno na Kosovu i deportovano u Tursku bez Ramuševog znanja. Kompletnu akciju je organizovao i nadgledao Hakan Fidanom, šef turske tajne policije.

S druge strane, kosovski vicepremijer Fatmir Ljimaj reagovao je na Erdoganove pretnje Haradinaju i poručio da “nijedna zemlja, nijedan lider, ma koliko moćni bili, ne mogu da upravljaju nama”. Kako li su se na to samo slatko nasmejali u Vašingtonu.

Izvor: Republika.rs