ZORANA PONOVO UDARILA NA ZORANA: Evo šta je sada Mihajlović zamerila kolegi iz Vlade

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, koje vodi potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, smatra neprimerenim citat koji je ministar Zoran Ðorđević danas “poklonio” ženama Srbije povodom 8. marta.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka o socijalna pitanja danas je bio domaćin nacionalne konferencije “Žene iz ruralnih krajeva – ravnopravne građanke Srbije”, a nakon uvodnih reči na tom skupu obratio se ženama i, kako je rekao, iskoristio priliku da pročita nekoliko citata Jovana Dučića i Ive Andrića posvećenih ženama, a na koje se osvrće Koordinaciono telo.

Iz Koordinacionog tela poručuju ministru da je nedopustivo da bilo ko kaže da su žene sklone da se predaju i onima koji su im “fizički nemili”, ili da žene vole bogataše, jer su one sirote ili, pak, da se žene pametnih boje, a da podležu jačem umesto lepšem i umnijem.

U saopštenju dostavljenom medijima iz kabineta Mihajlović, navodi se da nije reč o ocenjivanju umetničke vrednosti dela Jovana Dučića.

Preporučujemo FB stranice - geopolitika i najnovije vesti:

– Ovakve reči ne samo da vređaju sve žene u Srbiji, već nanose štetu borbi za rodnu ravnopravnost kojoj smo ozbiljno posvećeni – smatra Koordinaciono telo, koje apeluje na sve građane i građanke, a posebno na one koji su na mestima gde se donose odluke o boljem životu svih nas, da se uzdrže od neprimerenih komentara i svojim primerom i delima pokažu da se istinski zalažu za društvo u kojem će i žene i muškarci imati jednaka prava i mogućnosti.

Prethodno je danas Ðorđević, kao domaćin nacionalne konferencije “Žene iz ruralnih krajeva – ravnopravne građanke Srbije” poručio da položaj žena u Srbiji treba da se poboljša, uz opasku da smo, kada je ova tema u pitanju, nekada “previše kritični”.

Ministar je nakon uvodnih reči rekao da će 8. mart iskoristiti kao priliku da pročita nekoliko citata Jovana Dučića i Ive Andrića koji su posvećeni ženama.

– Žena ne zna da poštuje nego da voli, ženi ne treba ni da je vi poštujete nego da je volite, poštovanje za njih znači odsustvo svake ljubavi nešto hladno, iz glave, a ne nešto preosećajno iz duše…Sve žene vole bogataše, jer je žena uvek sirota. Pametnih se boje… Ona uvek podlegne jačem, a ne lepšem i umnijem, ni boljem i milijem – naveo je između ostalog Ðorđević.

Svoje izlaganje završio je citatom Ive Andrića da “žena stoji kao kapija na ulazi u i na izlazu ovog sveta”.

Izvor: Telegraf