POPLAVE U CRNOJ GORI: U Kotoru poplavljen glavni trg, Stari grad u Budvi pod vodom

Nevreme u Crnoj Gori praćeno kišom i vetrom napravilo je velike probleme na primorju, u Kotoru je poplavljen glavni gradski trg, u Budvi u Starom gradu ima pola metra vode, a more se izlilo na magistralu u Risnu.

U Kotoru je poplavljen glavni gradski trg, ulaz u Stari grad i deo saobraćajnice preko glavne gradske ive. U Stari grad u Kotoru se sinoć ulazilo preko metalnih pontona, a tako je i danas. Saobraćaj se odvijao usporeno, a vozači se upozoravaju da voze oprezno kako im se automobili ne bi ugasili u vodi.

U Budvi je velika količina vode poplavila ulice Starog grada, a pumpe koje su izbacivale vodu su se pokvarile, dok u Ulcinju postoji opasnost od poplava jer nivo reke Bojane raste zbog velikih dotoka iz reka u Albaniji, posebno Drima.

U Budvi je zbog obilnih padavina i mogućeg rasta nivoa mora zatvoreno i šetalište.

Načelnik Službe zaštite i spašavanja Dragan Božović rekao je da je nivo vode dostigao pola metra, a poplavljeni su prodajni i ugostiteljski objekti u Starom gradu.

Preporučujemo FB stranice - geopolitika i najnovije vesti:

Problem je nastao kada su se pokvarile pumpe koje su izbacivale vodu sa ulica u Starom gradu, a upućen je apel opštinskim vlastima da obezbede nove pumpe, da bi se izbegli veći problemi sa vodom, kao i šteta na objektima.

Topljenje snega na planinama usled visoke temperature vazduha, veliki dotoci u reci Drimu u Albaniji, te padavine i snažni jugo praćen visokim talasima na moru uslovili su da naglo poraste vodostaj u rijeci Bojani.Terase restorana i vikendica na desnom kraku Bojane su pod vodom.

Meteorolozi u Albaniji su upozorili da narednih dana, posebno 8. marta, u regionu južno od Skadra može doći do poplava.

U Albaniji u delu oko Skadra poplavljene su hiljade hektara zemljišta, pa je meštanima u pomoć došla i vojska.

Meteorolozi u Crnoj Gori za danas predviđaju da će biti umereno do potpuno oblačno, s kišom povremeno, a mestimično se očekuju pljuskovi i grmljavina.

Izvor: Kosmopol.rs / https://www.blic.rs/vesti/svet/obilne-padavine-prave-probleme-u-crnoj-gori-u-kotoru-poplavljen-glavni-trg-stari-grad/qfzkchz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.