Connect with us

Društvo

Tajna stare kuće na Šar planini: Kako su pred jednim Prizrencem salutirali oficiri Amerike

Za ime Anđelka Mandušića čuli su jedino oni koji znaju srpsku istoriju i svi oni Srbi koji su živeli i žive u Prizrenu.

Na obroncima Šar planine, u Sredačkoj župi, u selu Sredska, zaseoku Pejčići, rodio se 1887. godine Anđelko Mandušić. Zbog svog junaštva tokom Prvog svetskog rata odlikovan je Kongresnom medaljom časti.

“U kritičnom delu akcije kada su svi oficiri iz njegove divizije postali žrtve rata, pukovnik Aleks preuzeo je komandu nad divizijom i zajedno s njima krenuo napred dok nisu bili zaustavljeni mitraljeskim mecima. Aleks je onda sam jurišao oko 30 metara, iako su ga gađali žestoko. Aleks je stigao do gnezda neprijatelja i bajonetom je ubio petoricu. Кad mu se slomio bajonet, kundakom je sam zarobio 15 neprijateljskih vojnika”.

Svoje rodno mesto nikada nije zaboravio. Ni on ni svi oni Srbi koji su iz okoline Prizrena otišli u Sjedinjene Američke Države.

Danas je ovo selo u kom žive Srbi i muslimani, odnosno Torbeši. I pre rata, i za vreme rata i sada žive u miru i velikom poštovanju. Ove delove Kosova i Metohije napustili su mnogi Srbi. Međutim, dolaze i vraćaju se na svoje ognjište, na obronke veličanstvene Šar planine, planine koja ima sve boje.

Kuća u kojoj se rodio u selu Sredska stara je više od jednog veka, a i u današnje vreme može se videti njena monumentalnost u veština u građenju. To je dvospratna kamena kuća, kojoj je obnovljen krov, a do 1999. godine je imala stalne ukućane, kako smo na samom terenu saznali.

Spletom slučajnih okolnosti autorka ovog teksta je upravo na dan smrti ovog srpskog velikana i američkog heroja prolazila pored kuće u kojoj se rodio Anđelko Mandušić. Anđelko Mandušić, amerikancima poznatiji kao Jake Allex, umro je 28. avgusta 1959. godine u Ilinoisu, u Čikagu.

Sahranjen je na manastirskom groblju u Libertvilu.

Tekst pisala Jovana Ćirković
Izvor: Kosmopol.rs

Sveže vesti direktno u tvoj inbox!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prešla ili nije prešla, ostaće zauvek misterija! Jedno je sigurno: Mitrovićevo skidanje lopte sa gol linije ući će u legendu

Sport

BALATON: Ljubomora u vezi može biti simpatična

Kolumna

BALATON: Kako sam shvatila suštinu života

Kolumna

POSEBNA: Djevojka koja se razumije sa životinjama

Društvo

“Delije” Modriča paketićima obradovali djecu koja žive u teškim uslovima

Sport

RUSI PIJU OVAJ NAPITAK ZIMI I ZATO PUCAJU OD ZDRAVLJA: Sastojci su sjajni i lako se pravi, morate da probate!

Magazin

Sveže vesti direktno u tvoj inbox!