Connect with us

Magazin

Ovo je prvi srpski kriminalac – Robin Hud naših prostora o kome se danas malo zna

Prvi srpski mafijaš bio je ubica, pljačkaš, falsifikator i veliki švaler za kim su ludile slavonske gospođe početkom 20. vijeka, a njevovo ime je Jovan Stanisavljević poznatiji kao Jovo Čaruga.

Jovo Čaruga je rođen 1897. godine u bogatoj srpskoj porodici iz virovitičkog kraja. Majka mu je umrla kada je imao deset godina. Nakon smrti majke Jovin otac se ponovo oženio. Jovo se ponovo oženio. Jovo se nije slagao sa maćehom zboh čega otac odlučuje da se Jovo neće dalje školovati, što Čarugu primorava da ode u Osijek da uči bravarski zanat. Učenje bravarskog zanata prekinuo mu je početak Velikog rata kada je dobio poziv u austrougarsku vojsku.

Prilazak mafiji sa najsmješnijim imenom

Međutim, nije se dugo zadržao u austrougarskoj vojsci jer je falsifikovao svoje isprave, predstavljajući se kao oficir. Ubrzo nakon dezerterstva, ubio je čovjeka koji se udvarao njegovoj djevojci. Kada mu je lokalni knez zaprijetio da će ga uhapsiti, Čaruga ga je proglasio za izrabljivača naroda i ubio ga. Zbog ova dva ubistva osuđen je na četiri godine, ali se ni tamo nije dugo zadržao jer je iskoristio ne pažnju čuvara i pobjegao kada su ga vodili u opštinu da cijepa drva.

Vratio se svom domu, ali je bio nepoželjan u svom selu, pa je počeo da živi u šumama. Tada se pridružio razbojničkoj grupi Kolo gorskih tića, pod vođstvom Bože Matijevića (zvanog Crveni Božo). Grupu su uglavnom činili dezerteri koji su se gnušali bogatih slavonskih seljaka i pljačkali ih bez milosti pod izgovorom borbe protiv kapitalizma, a nisu se ustezali ni od ubijanja ljudi.

Rat je već davno završen, ali Čaruga i Tići su još uvijek pljačkali okolinu, pa su jugoslovenske vlasti 1920. godine proglasili vanredno stanje u Slavoniji. To je rezultovalo ubistvom Crvenog Bože u jednoj od žandarmerijskih zavjesa.
Vođstvo nad grupom je preuzeo Čaruga, ali se ubrzo odlučio primirivši shvativši da je situacija ozbiljna, primirio se u mjestu Donja Andrijevica radivši kao šumski radnik. Pred zimu Čaruga je raspustio družinu do proljeća 1921. godine.
Kako su potjere za Čarugom postale češće, on je u julu 1922. godine otišao u Zagreb, gdje se predstavljao kao bogati zemljoposjednik iz Vinkovaca, ali ga to nije zaustavilo da nastavi svoj razbojnički život.

Nije se mogao smiriti, ponovo 1922. okuplja družinu
Tokom pokušaja pljačkanja porodice Elc u Ivankovcu blizu Vinkovaca dolazi do vatrenog okršaja kada Čarugina grupa ubija jednog stražara dok drugi ranjen uspjeva pozvati u pomoć žandarme. Kada su shvatili da dolaze žandarmi pokušali su bjekstvo, ali su ih žandarmi opkolili i lako uhapsili.

Do februara 1925. godine suđenje je bilo danima u središtvu medijske pažnje. Ulaznice za vješanje bile su rasprodate petnaest dana unaprijed, a ni glumci osječkog teatra nisu htjeli propustiti tako važan događaj: za njih je bila pripremljena svečana loža, da što pažljivije „nauče“ kako se umire.

Kada se suočio sa vješalima u dvorištu Kraljevskog sudbenog stola u Osijeku, pred oko 3.000 ljudi nakon prozivanja opštinskog činovnika, Čaruga je odgovorio: „Ja sam Jovan Stanisavljević Čaruga. Moj naklon, gospodine krvniče. Zbogom, narode, Čaruga putuje. To nije tako strašno. Idem veselo.“

Za kraj je veoma zanimljivo napomenuti da je Čaruga bio obožavan od siromašnog stanovništva koje je na njega gledalo kao na Robin Huda, a divljenje je bilo toliko veliko da se slobodno može reći da su od njegovog lika stvorili kult ličnosti.

Izvor: Kosmopol.rs

Sveže vesti direktno u tvoj inbox!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prešla ili nije prešla, ostaće zauvek misterija! Jedno je sigurno: Mitrovićevo skidanje lopte sa gol linije ući će u legendu

Sport

BALATON: Ljubomora u vezi može biti simpatična

Kolumna

BALATON: Kako sam shvatila suštinu života

Kolumna

POSEBNA: Djevojka koja se razumije sa životinjama

Društvo

“Delije” Modriča paketićima obradovali djecu koja žive u teškim uslovima

Sport

RUSI PIJU OVAJ NAPITAK ZIMI I ZATO PUCAJU OD ZDRAVLJA: Sastojci su sjajni i lako se pravi, morate da probate!

Magazin

Sveže vesti direktno u tvoj inbox!