Connect with us

Društvo

OVO MALO LJUDI JE VIDELO: Poslednje pismo Gavrila Principa

Gavrilo Princip je 25. oktobra 1914. godine je poslao svoje posljednje pismo, koje je bilo upućeno njegovim roditeljima. Evo šta je napisao Gavrilo:

-Dragi roditelji!

Prije svega Vas molim, da mi oprostite, na velikoj nesreći i žalosti, koju sam Vam nanio. Ja sam inače zdrav, no to ne znači ništa, da li sam bolestan ili mrtav – to mi nije potpuno radi mene svejedno – no meni je jedino žao Vas i cijeloga naroda, zbog nesreće, koja ga je snašla.

Meni i mojim nesrećnim drugovima već je rasprava svršena, a u četvrtak će nam se proglasiti osuda. Kakva će biti ne znam, ali bih najvolio, da me na smrt osude. Ne mogu Vam pisati o svojim duševnim mukama, no to Vam i ne treba znati. Kako sam rekao – oprostite mi i pomirite se s tim, da me više nema, a ja Vas volim i ljubim iznad svega srca i duše. Gledajte na svaki način, da Nikicu školujete.

Više ništa, nego bezbroj poljubaca Vama i svima, koje poznam. Mnogo Vas voli i poštuje Vaš sin – napisao je Gavrilo Princip.
Član Mlade Bosne preminuo je 28. aprila 1918. godine u češkom zatvoru Terezin,gdje je napisao:“Naše će sjene hodati po Beču, lutati po dvoru, plašiti gospodu…“

Izvor: Kosmopol.rs

Sveže vesti direktno u tvoj inbox!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prešla ili nije prešla, ostaće zauvek misterija! Jedno je sigurno: Mitrovićevo skidanje lopte sa gol linije ući će u legendu

Sport

BALATON: Ljubomora u vezi može biti simpatična

Kolumna

BALATON: Kako sam shvatila suštinu života

Kolumna

POSEBNA: Djevojka koja se razumije sa životinjama

Društvo

“Delije” Modriča paketićima obradovali djecu koja žive u teškim uslovima

Sport

RUSI PIJU OVAJ NAPITAK ZIMI I ZATO PUCAJU OD ZDRAVLJA: Sastojci su sjajni i lako se pravi, morate da probate!

Magazin

Sveže vesti direktno u tvoj inbox!