Connect with us

Društvo

Ko je prvi srpski legija?

Jedan od najomiljenijih srpskih vladara kralj Petar I Karađorđević koji je stekao veliko poštovanje hrabrošću koju je dokazao u borbama za Srbiju i kada je zajedno sa srpskim narodom prošao albansku golgotu.

Međutim, šira javnost nije upoznata sa životom kralja Petra, a u njegovoj biografiji se nalazi jedna veoma zanimljiva informacija – bio je oficir u najelitnijoj vojnoj formaciji, Legiji stranaca.

Od svog osnivanja, pa sve do danas, Legija stranaca je najobučenija vojna jedinica na svijetu. Kao takva, postala je privlačna i zanimljiva za veliki broj Srba koji su služeći u njoj željeli da steknu slavu i poštovanje. Jedan od njih je bio i kralj Petar koji je službom u legiji i zaslugama u borbama tokom francusko-pruskog rata zaradio orden, a nakon smrti je dobio bistu u Muzeju Legije stranaca.

Takođe, ostala je legenda u srpskom narodu da je Legija pomogla srpskoj vojsci u proboju na Solunskom frontu iz poštovanju prema kralju Petru.

Izvor: Kosmopol

Sveže vesti direktno u tvoj inbox!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prešla ili nije prešla, ostaće zauvek misterija! Jedno je sigurno: Mitrovićevo skidanje lopte sa gol linije ući će u legendu

Sport

BALATON: Ljubomora u vezi može biti simpatična

Kolumna

BALATON: Kako sam shvatila suštinu života

Kolumna

POSEBNA: Djevojka koja se razumije sa životinjama

Društvo

“Delije” Modriča paketićima obradovali djecu koja žive u teškim uslovima

Sport

RUSI PIJU OVAJ NAPITAK ZIMI I ZATO PUCAJU OD ZDRAVLJA: Sastojci su sjajni i lako se pravi, morate da probate!

Magazin

Sveže vesti direktno u tvoj inbox!