Connect with us

Društvo

Počele aktivnosti na izgradnji crkve u opštini Bratunac

Načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić saopštio je da je pokrenuo danas, po blagoslovu mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, inicijativu za izgradnju Sabornog hrama i centralnog spomen obilježja za žrtve genocida nad srpskim narodom opštine Bratunac i srednjeg Podrinja kroz cijeli XX vijek, saopšteno je iz opštine Bratunca.

U saopštenju se kaže da je načelnik najavio donošenje odluke o izmjeni Regulacionog plana za naseljeno mjesto Bratunac, gdje će se izgraditi pomenuti hram i obilježje.

„Hram će biti izgrađen u centru grada i predstavljaće svojevrsni spomenik svim našim mučenicima postradalim samo zato što su bili pravoslavni Srbi, i biće simbol vaskrsenja srpskog naroda. Nakon nemilih događaja od prethodne subote, kada je na neprimjeren i vandalski način porušen pravoslavni hram Usjekovanja glave svetog Jovana Кrstitelja u Кonjević Polju na ovom području, a i šire, došlo je do opravdanog ogorčenja naroda i nažalost, do potencijalnih međunacionalnih tenzija”, kaže se u saopštenju.

Dalje se navodi da su svemu tome doprinijele i izjave bošnjačkih političara.

“Euforija i oduševljenje zbog rušenja pravoslavnog hrama nije pravi način odnosa prema ovoj delikatnoj situaciji. Pravi izazov je zajedno izgrađivati i služiti napretku, a ne rušiti, a naročito ne vjerske objekte“, istakao je Rankić.

Načelnik je rekao da su ovi događaji osnažili i ujedinili srpski narod u borbi za istinu i pravdu.

„Svi ćemo zajedno izgraditi novi hram koji će vaskrsnuti na ljubavi, jedinstvu i ponosu srpskog naroda i koji niko neće moći srušiti“, poručio je načelnik Rankić i dodao da ga posebno raduje činjenica da se nakon subotnjih događaja javio veliki broj ljudi, koji žele da poklone svoju zemlju za gradnju hrama na novoj lokaciji, ali i da pomognu na svaki drugi način. 

“Zahvaljujući se svima, Rankić je istakao da je za izgradnju ovog veličanstvenog hrama jutros dobio blagoslov od mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i da se u realizaciju kreće od ovog trenutka”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je jutros opština Bratunac otvorila namjenske račune za uplatu sredstava, te svako ko želi da pomogne neka to učini od ovog trenutka direktnom uplatom na račun, kampanjom prikupljanja sredstava, širenjem informacija o izgradnji hrama, donatorskim večerima, kreiranjem trajnih naloga ili na način koji to smatra svrsishodnim kako bi se u realizaciju ove Bogom nadahnute i blagoslovene izgradnje krenulo što prije. 

Sredstva se mogu uplatiti na sljedeće brojeve računa:

-Račun u konvertibilnim markama: 5620038166039244

-Devizni račun:

IBAN: BA395620038166039923

SWIFT BIC: RAZBBA22

Za sve dodatne informacije, kao i bilo kakvu pomoć, možete se obratiti direktno u opštinsku upravu u Bratuncu na telefon +387 (0)56 410-176 ili na elektronsku adresu: nacelnik.opstinabratunac@gmail.com, kaže se u saopštenju načelnika opštine Bratunac Srđana Rankića.

Izvor: BN

Sveže vesti direktno u tvoj inbox!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top Vesti

Vučić napadnut na samitu Brdo Brioni

Politika

Dodikovi jači od korone, obrnuli milione uprkos pandemiji

Politika

U CRNOJ GORI POLITIČKI RAT BUKTI: Krivokapić zapretio i “ućutkao” Đukanovića

Politika

Prešla ili nije prešla, ostaće zauvek misterija! Jedno je sigurno: Mitrovićevo skidanje lopte sa gol linije ući će u legendu

Sport

Sveže vesti direktno u tvoj inbox!

Copyright © 2018 Jawn Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

Sveže vesti direktno u tvoj inbox!