Connect with us

Magazin

Ko je bio Kure: Čuveni lik iz filma Rane

U filmu Rane, koji je oslikao propast jedne generacije koja je odrastala u zemlji zahvaćenoj ratom, jednu od glavnih uloga imao je Dragan Bjelogrlić koji je tumačio lik Kureta, opasnog momka sa beogradskog asfalta i idola mladih koji je povremeno odlazio na “rad” u inostranstvo.

Malo je poznata činjenica da je lik Kureta formiran po čuvenom kriminalcu Darku Ašaninu, jednoj od najintrigantnijih ličnosti beogradskog podzemlja.

Ko je Darko Ašanin?

Nakon čestih napada na predstavništva Jugoslavije u svijetu, ali i vršenja terorističkih akcija na njenoj teritorija, Služba državne bezbednosti je donijela odluku – kreće se sa likvidacijom svih osoba koje predstavljaju opasnost po državni suverenitet. Da bi se takve akcije mogle sprovoditi bili su potrebni snalažljivi ljudi koji su vješti sa oružjem, a prvi čovjek koji je odgovarao Službi za takvu vrstu operacija bio je upravo Darko Ašanin.

Njegovu moć opisao je novinar Vojislav Tufegdžić kada je napisao: “na pitanje ko je prvi mafijaški bos u Srbiji, nekadašnji načelnik beogradske policije je bez objašnjavanja rekao: Darko Ašanin.”

Široj javnosti postao je poznat kada je 24. marta 1990. godine u lokalu “Nana” nakon kratke rasprave sa nekoliko hitaca usmrtio Andriju Lakovića.

Navodno je, upravo ovaj dvojac mjesec dana ranije u Briselu učestvovoao u likvidiciji Envera Hadrija, lidera opskurne albanske političke opcije Crveni narodni front.

Hicima ispaljenim iz automatskog oružja Ašanin je ubijen 30. juna 1998. u bašti svog restorana na Dedinju.

Izvor: Kosmopol.rs

Sveže vesti direktno u tvoj inbox!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top Vesti

Vučić napadnut na samitu Brdo Brioni

Politika

Dodikovi jači od korone, obrnuli milione uprkos pandemiji

Politika

U CRNOJ GORI POLITIČKI RAT BUKTI: Krivokapić zapretio i “ućutkao” Đukanovića

Politika

Prešla ili nije prešla, ostaće zauvek misterija! Jedno je sigurno: Mitrovićevo skidanje lopte sa gol linije ući će u legendu

Sport

Sveže vesti direktno u tvoj inbox!

Copyright © 2018 Jawn Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

Sveže vesti direktno u tvoj inbox!