Connect with us

Politika

VUJOVIĆ: U naredne četiri godine znatno bolja ekološka slika Srbije

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović najavila je da će u naredne dve do četiri godine biti realizovani brojni projekti iz oblasti zaštite životne sredine kada je u pitanju upravljanje komunalnim otpadom, aerozagađenje i prečišćavanje otpadnih voda.

“Kada sam došla na čelo ministarstva moj tim i ja smo sagledali celokupnu situaciju koja nije bila nimalo laka i preobimna je i preširoka tema i svakako to su višedecenijski problemi i s toga ne mogu da se oni reše u danu. Dakle, potrebno je vreme ali isto tako moramo da ubrzano radimo i to je ono na čemu insistiramo”, poručila je Vujović.

Navela je da se ministarstvo bavi najvažnijim temama iz oblasti zaštite životne sredine koje treba da se reše kako bi se podigao kvalitet života građana. To su aerozagađenje, upravljanje čvrstim otpadom i nedostatak fabrika za preradu otpadnih voda.

“Sada ministarstvo ima mogućnost i da iz stranih kredita uradi kapitalne projekte koji nedostaju Srbiji”, rekla je Vujović i navela da zajmovi stižu iz banke Saveta Evrope i Evropske banke za obnovu i razvoj.

“Mi upravo sarađujemo sa njima intenzivno. Projekti su u toku kada govorimo o upravljanju čvrstim otpadom. Dakle, projektovanje za regionalne i reciklažne centre takođe i za fabrike za preradu otpadnih voda su projekti već spremni i uskoro očekujemo tenderisanje i samim tim prve rezultate”, rekla je Vujović ukazavši da je reč o projektima koji mnogo koštaju i za čiju realizaciju je potrebno određeno vreme, godinu, dve ili tri.

Do kraja godine biće pokrenuta izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u 27 lokalnih samouprava i Srbija samo u ta postrojenja mora da uloži 6 milijardi evra da bi dostigla standarde Evropske unije u toj oblasti.

“Do juna meseca ćemo sačiniti tenderske dokumentacije, poslati banci Saveta Evrope na odobrenje i nakon toga raspisati tendere za prvih šest jedinica lokalne samouprave od 27 projekata o kojima govorimo”, rekla je Vujović i dodala da je uz gradnju tih postrojenja paralelno potrebno izgraditi nedostajuću infrastrukturu odnosno kanalizacionu mrežu kako bi ona funkcionisala.

Govoreći o problemu aerozagađenja, Vujović je podsetila da je on višedecenijski naročito u pojedinim gradovima i opštinama u Srbiji tokom određenog perioda u godini. Jedan od prvih koraka za smanjenje aerozagađenja jeste zamena gradskih kotlarnica sa mazuta na ekološki prihvatljiv energent. Navela je primer grada Kragujevca.

“Projekat gradske kotlarnice za Kragujevac i saniranje pepelišta koje je u sklopu toplane biće urađen do kraja godine. To se radi u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i projektovanje je uveliko u toku. U junu očekujemo potpisivanje ugovora i posle toga tenderisanje”, rekla je Vujović.

Prvi put ministarstvo je raspisalo i konkurse za zamenu kotlarnica za pravna ali i fizička lica i na taj način se građanima omogućava da uz subvenciju zamene svoje kotlove na gas ili pelet.

“Osetiće se u značajnoj meri poboljšanje kada govorimo o aerozagađenju već u ovoj godini”, naglasila je Vujović.

Vujović je rekla da se finansira i postavljanje novih mernih stanica koje prate stepen zagađenosti vazduha, ali je istakla i značaj pošumljavanja za šta su i ove godine izdvojena značajna sredstva naročito za područje Autonomne pokrajine Vojvodine.

Redovno se prate i veliki zagađivači u oblasti privrede, a od novembra 2020. godine do 30. aprila ove godine evidentirano je preko 100 prekršaja i 36 zabrana za rad. Istakla je tesnu i odličnu saradnju sa ministarstvima prosvete, rudarstva i energetike i poljoprivrede, a po prvi put pri ministarstvu zaštite životne sredine radi Odeljenje za saradnju sa lokalnim samoupravama.

“U narednom periodu ćemo se truditi da uklonimo i veliki broj divljih deponija zajedno sa lokalnim javno komunalnim preduzećima i to je ono na čemu ćemo insistirati, ali isto tako kada uklonimo neku manju divlju deponiju uz auto-put ili na nekom drugom vidljivom mestu, obično to i najviše smeta građanima, moliću jedinice lokalne samouprave da pojačaju kontrolu ako je potrebno i neke kamere staviti… “, izjavila je Vujović.

Radiće se i na poboljšanju procesa edukacije najmlađih o važnosti očuvanja životne sredine zbog čega je nedavno osnovna Radna grupa sa ministarstvom prosvete.

“Mislim da ćemo mi u naredne dve, tri, četiri godine imati sve ove projekte o kojima sada ja vama pričam čija je realizacija uveliko u toku u smislu projektovanja. Onog trenutka kada bude tenderisanje i krene početak radova, to više ne može da se zaustavi i imaćemo znatno drugačiju sliku Srbije. U osam regiona gradiće se reciklažni i regionalni centri za odlaganje otpada, jer nama je svaka deponija u problemu, kapaciteti su već na izdisaju, i stoga su nam neophodni ti centri u tih osam regiona. Radiće se u dve faze, prva četiri kreću već krajem godine, početkom sledeće i nakon toga odmah i sledeća četiri i njima će gravitirati preko 50 opština. To nije mala stvar i to je već drugačija slika Srbije”, zaključila je Vujović.

Izvor: Info 24

Sveže vesti direktno u tvoj inbox!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top Vesti

Vučić napadnut na samitu Brdo Brioni

Politika

U CRNOJ GORI POLITIČKI RAT BUKTI: Krivokapić zapretio i “ućutkao” Đukanovića

Politika

Dodikovi jači od korone, obrnuli milione uprkos pandemiji

Politika

Prešla ili nije prešla, ostaće zauvek misterija! Jedno je sigurno: Mitrovićevo skidanje lopte sa gol linije ući će u legendu

Sport

Sveže vesti direktno u tvoj inbox!

Copyright © 2018 Jawn Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

Sveže vesti direktno u tvoj inbox!