ЏАБЕ СМО ВЕРОВАЛИ У ЊЕГА: Трамп прави сарадњу са највећим српским НЕПРИЈАТЕЉЕМ

Председник самопроглашеног Косова Хашим Тачи први је балкански лидер који је успоставио директне контакте са администрацијом новоизабраног председника Сједињених Америчких Држава Доналда Трампа, кажу за Данас незванично извори из Вашингтона, поводом актуелне посете Тачија Америци.

Како објашњавају наши саговорници, Тачи, који од понедељка до четвртка борави у радној посети САД, састаје се са америчким потпредседником Џозефом Бајденом у Белој кући, „али су потврђени и његови сусрети са високом републиканским сенаторима, као што су Боб Коркер, шеф одбора за спољне послове у Сенату, и сенаторка Џони Ернст, који се сматрају веома блискима Трамповој администрацији, те разговори са лидерима републиканаца и демократа у Конгресу“.

Извори Данаса коментаришу да је „још важније“ што се тзв. косовски председник сусрео са два веома утицајна бивша сенатора, Бобом Долом, „јединим бившим председничким кандидатом који је подржао Трампа током изборне кампање, именованим за заменика руководиоца Трамповог прелазног тима“, као и Џејмсом Деминтаом, шефом утицајног републиканског института Херитиџ фондације, за кога амерички медији спекулишу да „долази из веома конзервативног крила Републиканске странке и да један од најутицајнијих људи у Трамповој прелазној управи“.

„Фондација Херитиџ има задатак да осмисли политику нове америчке администрације, а Боб Дол је познат као један од најстаријих косовских лобиста у САД и једна од главних улица у Приштини носи његово име. Страни медији су известили да је управо Дол убедио Трампа да разговара са председником Тајвана, чиме је окончана четвородеценијска традиција америчких председника који су избегавали контакте са Тајваном како не би изазвали гнев Кине. Такође, очекује се да ће Тачи имати и приватне састанке у Њујорку са члановима будућег Трамповог кабинета, а према званичном програму предвиђено је да има разговоре и у утицајним организацијама као што су Атлантски савет и Институт Брукингс“, наводе наши саговорници из Вашингтона.

„Потврђивање стратешког односа“

Председник самопроглашеног Косова је навео да је циљ његове посете САД „потврђивање дугогодишњег стратешког односа између тзв. Косова и САД, разговори о евроатлантским интеграцијама, као и трансформација безбедносних снага тзв. Косова у војску тзв. Косова“. Иначе, тзв.Косово је на другом месту у свету, иза Израела, по количини помоћи коју добија од САД по глави становника. Илустрације ради, прошле године је потврђено да ће Косово добити нове инвестиције у вредности од неколико десетина милиона евра од федералне агенције Миленијски изазови за пројекте из домена енергетике.

Извор: Данас

Објављено у ГЛОБАЛНО
loading...

Остави коментар