ПРЕОКРЕТ: Ваше дете сутра можда ипак НЕ ИДЕ У ШКОЛУ

Основци и средњошколци се сутра после продуженог распуста враћају у школу, а школске управе у сарадњи са локалним самоуправама могу да донесу и другачију одлуку због временских услова и епидемије грипа.

Како је Тањугу рекао министар просвете Младен Шарчевић, школе које продуже распуст имају обавезу да министарству просвете доставе план надокнаде часова.

Деца су у школске клупе требало да се врате у понедељак 9. јануара, али је Министарство просвете донело одлуку да се због епидемије грипа распуст продужи за два дана.

– Школа се наставља сутра, с тим што постоји могућност да се одређене школе и локалне самоуправе консултују и виде да ли постоје услови за наставак, било да је реч о временским условима или грипу. Ником нисмо рекли да треба да се врати под немогућим условима – рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић Тањугу.

Сагледали све околности

Према његовим речима, министарство је сагледало све околности шта чинити са наставком школске године будући да су информације у градовима различите, тако да је негде забележен већи, а негде мањи број оболелих од грипа.

Он је објаснио да школе треба да надокнаде часове у договору са ресорним министарством, напомињући да ће то у будућности бити лакше увођењем „електрноске просвете“.

– Оно што је важно је да се убудуће води рачуна када деца дођу после прекида, да их не „стартују“ сви одједном, да не дају контролне, да се не понашају као да ништа није било. Тога имамо у пракси – рекао је Шарчевић.

Већа аутономија школских установа

Такође, навео је да је у току јавна расправа о новом системском закону о образовању који између осталог предвиђа већу аутономију школских установа.

Како каже, министарство не жели да прави „тврде одлуке о календарима“ јер, како је објаснио на примеру, интерес Сјенице је да зимски распуст траје дуже, а интерес других средина је другачији.

– Оно што је сада битно, ми смо донели одлуку која је помирљива. Наставља се полугође сутра у већини школа, с тим што се одређене школе и локалне самоуправе могу консултовати – рекао је Шарчевић.

У Србији је тренутно због временских непогода на снази ванредна ситуација у десет општина, а према најавама из РХМЗ од четвртка се очекује топлије време.

Повећава се број општина које су продужиле распуст

Сјеница је прва општина која је јутрос саопштила да њени ђаци неће кренути у школу сутра, већ да ће распуст бити продужен до понедељка, 16. јануара. Затим је иста одлука уследила и у Тутину, а потом и у Новом Пазару и Медвеђи.

Из Министарства просвете саопштено је и да су током дана примили још неколико одлука локалних власти да ће распуст бити продужен до 16. јануара. То су три косовске општине: Штрпце, Гњилане, Гора, као и Сурдулица са југа Србије.

Што се Тутина тиче, једина школа у коју ће се ђаци сутра вратити у клупе јесте Основна школа „Меша Селимовић“ у месту Рибариће.

Иако Нови Пазар није прогласио ванредну ситуацију, као што је случај у Сјеници, Тутину и Медвеђи, у одлуци Градског већа наведено је да се распуст продужава због временских непогода на територији тог града.

И снег и грип

И шест основних и једна средња школа, као и дечји вртић у општини Медвеђа почеће са радом 16. јануара, одлука је Штаба за ванредне ситуације.

Командант тог штаба и председник општине Небојша Арсић каже да је таква одлука донесена због безбедности деце, али и због грипа од којег је оболело 75 деце у тој општини.

– Иако смо данас окончали чишћење свих локалних путева и почели да чистимо путеве до најудаљенијих махала, процена је да се школски аутобуси не могу пробијати тим планинским путевима јер снег још увек пада и ветар дува па изнова затрпава већ очишћено. Осим тога, из Дома здравља нам је достављена информација да тренутно 75 деце има грип или симптоме сличне грипу – каже Арсић.

Општина Медвеђа једна је од првих у Србији која је прогласила ванредну ситуацију на целом подручју, посебно због немогућност да се машинама стигне до десетак завејаних села уз административну линију са Косовом и Метохијом.

Извор: Блиц

Објављено у ДРУШТВО
loading...

Остави коментар