Стеван Бабић – Српска, сасвим лично

Ових дана слушамо политичаре са обе стране Дрине како објашњавају да је опстанак Републике Српске и 9. јануар ствар општег доброг.

Пише: Стеван Бабић, Народни слободарски покрет

Вратићемо се касније на ту тему, али за почетак, морамо „скокнути“ до родног ми Рибника. У обичним зградама скупштине општине, можете видети слике бивших председника, фотографије из историје општине и друге занимљиве детаље. На Балкану, одавно, ништа није и не може бити обично: тако зидове скупштине у Рибнику покривају фотографије и основни биографски подаци стотине оних који су пали у изградњи и одбрани Републике Српске. Ако би неко застао пред свим тим лицима која су своје животе, несебично уградили у темеље бастиона српства, засигурно би запазио макар тридесетак мојих презимењака.

У мојим годинама, мој отац није имао привилегију да слуша музику на Јутјубу, наручује пиће девојкама по локалима и планира где ће за викенд. Не, носио је пушку о рамену и из рова вребао слободу. Он ће вам, и данас и увек, рећи да је и то била привилегија, баш као што ће вам рећи и мој ђед инвалид, који је без пуно размишљања, заузео место поред њега у рову.

Због свих тих фотографија, лица, дискретних јунака и свих оних којима је борба за слободу била привилегија, а не казна, због презимењака који су нису вратили са фронта, не могу се сложити са констатацијом са почетка текста. Српска није општа ствар. Општа је ствар да шампион Србије, рецимо, уђе у Лигу шампиона. Општа је ствар да комшија буде здрав и успешан. Не, ово је виши ниво – ово је сасвим лично. Лично, као што је породица.

Зато, ваљда, сви ти силни странци не могу ни да схвате шта је Српска и шта она свима нама значи: лично се не објашњава, лично се осећа, лично се воли, лично се не да. Какви би ми то били људи да, се без обзира ко нам, колико и како то тражи, одрекнемо очева, ђедова, браће, сна, жртве, идеала? А, сви ти појмови и још један, можда више од свих, СЛОБОДА, стају у само један: Република Српска.

У рату смо је јуче стварали. У миру је данас чувамо. У срећи ћемо сутра наздравити њеној самосталности. Срећан ти рођендан, мила моја!

Извор: Космопол

Објављено у ПОЛИТИКА, СТАВ
loading...