(ВИДЕО) ХАОС ЗА БОЖИЋ НА ДИВЉЕМ ЗАПАДУ: Ово је у Америци дозвољено САМО СРБИМА!

На божићно јутро након богослужења, Срби се возе до центра града у својим џиповима и комбијима, и онда почиње пуцњава.

Срби у малом калифорнијском граду Џексону Божић славе громогласно и у великим стилу. Чисте ловачке пушке, двоцевке и кратеже, набављу муницију са драмлијама и праве план јавног пуцања у порти храма Свети Сава у главној улици.

Полиција им на овај дан излази у сусрет и дозвољава им да Божић прославе по старим српским превославним обичајима.

Традиција да се Божић прославља пуцњавом у ваздух стара је код америчких Срба сто година. То је спој праксе Дивљег запада и српског обичаја “прангијања”.

Док једни Срби пуцајући у ваздух узвикују на српском “Христос се роди”, други уз звуке пушчане паљбе одговарају “Ваистину се роди”. Потом сви заједно пуцају из пушака и карабина и узвикују “Мир Божји!” – објашњава Драган Ракоњац, хроничар српских збивања у Калифорнији, преносе Новости.

– Мој деда Неђо рођен је у Џексону, говорио је српски и бринуо да српски обичаји остану део наше традиције. Сећам се кад би на Бадње вече прилагали бадњаке, да смо ми деца добијали слаткише, а старији би пуцали. И сутрадан на Божић, после литургије у цркви Свети Сава, мушкарци би се возили центром Џексона и пуцали.

И када би завршили ручак у парохијском дому, ишли би до српских кућа, пили ракију и пуцали. Деда ми је причао да је обичај пуцања за Божић стигао са исељеницима из старе отаџбине. Након што је Неђо умро 2005. године, ја сам на себе преузео бригу да традиција не умре са њим. Ово је лепо наслеђе које ћу поштовати док год сам жив – испричао је Беу Гилмам.

Због овог весеља Срби из Џексона су постали популарни у Америци. На Божићно јутро након богослужења, Срби се возе до центра града у својим џиповима и комбијима, и онда почиње пуцњава.

Ова манифестација одушевљава и остале становнике града који нису српске националности. Они се са својим комшијама одлично проведу, а медији спремно сваке године испрате ову сада већ “чувену” манифестацију.

Извор: Информер/Телеграф

 

Објављено у ДРУШТВО
loading...

Остави коментар