Црвени метеоаларм за Србију: Ево када ће престати ледени талас

Ванредна ситуација проглашена је на територијама општина Сјеница, Медвеђа, Алексинац и Блаце, а припадници Сектора за ванредне ситуације евакуисали су више од 113 људи, рекао је начелник Управе за управљање ризиком Сектора за ванредне ситуације Живко Бабовић.

Што се тиче престанка падавина и преласка температура у плус, добра вест је да ће ледара престати у четвртак (Војводина, Београд), док ће на југу остати дан дуже, па се у петак очекује отопљење. После тога, све је у игри, нови хладни продори су могући, али отом-потом…

Када је у питању тренутно стање, односно, проходност путева, Бабовић каже да се стање поправило у односу на четвртак.

– Стање се поправило у смислу проходности путева првог и другог приоритета, док имамо проблема на путевима трећег и четвртог приоритета, а то су обично путеви који воде ка селима, сеоским путевима поготово у Нишавском, Зајечарском, Пчињском, Сјеничком округу – рекао је Бабовић Тањугу.

Подсећајући да је РХМЗ за суботу прогласио црвени метеоаларм за целу територију Србије са температуром од минус 15 степени, а у планинским пределима и више од минус 20 степени, он је истакао да ће то значајно успорити активности на пробијању путева тамо где су тренутно непроходни.

Како је истакао, посебно на територији општине Сјеница због велике количине снега и јаког ветра, који прелази чак 70 километара на сат, појавили су се велики снежни наноси што значајно отежава проходност путева и употребу механизације.

Често се дешава да је узалудно чистити наносе јер ветар враћа још већу количину снега, објашњава он и додаје да су снаге на терену.

– Тамо има проблема и са снабдевањем електричном енергијом и водоснабдевањем, али то је проблем који се појављује скоро сваке године због тога што су за такво место карактеристични велики снегови и ниске температуре – рекао је Бабовић.

Према његовим речима, што се тиче осталих делова Србије, нема већих проблема, осим спорадичних несташица електричне енергије, пре свега у сеоским подручијима.

Како каже, реч о пар хиљада домаћинстава на целом простору што је уобичајно када су ниске температуре и снежни наноси.

Извор: Телеграф

Објављено у ЗАНИМЉИВОСТИ
loading...

COMMENTS

Остави коментар