ДЕЖУРНИ ПУНИОЦИ БУДЖЕТА: Кад Америци зафали новца, као спасилац се увек појави једна МАЛЕНА ЗЕМЉА

Катарске власти су саопштиле да имају намеру да купе 72 авиона-ловца типа Ф-15 америчке производње, као и додатну технику и наоружање. Стејт департмент САД је вец́ одобрио тај аранжман укупне вредности 21,1 милијарде долара, јавља Агенција за сарадњу у области одбране и безбедности САД.

У саопштењу Агенције се помиње да „тај аранжман јача спољну политику и националну безбедност САД, повец́авајуц́и ниво безбедности пријатељске државе и јачајуц́и стратешки важне односе… док ц́е испорука авиона повец́ати могуц́ности Катара да се одбрани у случају напада са земље и у ваздуху. Катар ц́е користити тај потенцијал као средство за обуздавање регионалних опасности и јачања своје одбране“.

Међутим, питање које се само намец́е је да ли та мала арапска држава уопште зна ко су њени непријатељи? На то питање за Спутњик говори Мосиба Наими, ирански политиколог, арабиста, генерални директор иранског војног часописа „Ел Вафаг“, који се са друге стране пита шта заправо значи када САД направе тако озбиљан уговор са заиста малом државом Персијског залива?
– Сваки пут када је Америци потребан новац, они практично сами наместе одговарајуц́е околности, па наруче у име других, а онда зараде новац. То није први пут да се то дешава. Прошле године су на сличан начин направили уговор са Саудијском Арабијом вредности између 12 и 30 милијарди долара. Светској јавности се презентује да су државе Персијског залива саме тражиле толико оружја како би могле да се бране од некаквих (нејасних) опасности, а заправо се ради о томе да је Америчкој наменској индустрији потребан новац – каже Иранац за руски портал.

Ко не познаје добро географију, може да погледа на карти где се налази Катар и величину те државе. Онда постаје врло интересантно шта ц́е тако малој држави толико авиона ловаца? Ирански политиколог Мосиба Наими објашњава да су се у последње време Катар и Саудијска Арабија својим деловањем замерили околним арапским државама, а додатно распирују конфликте наручујуц́и оружје од Америке.

– Уз све то, они то раде врло непромишљено и не постижу жељени ефекат. Али, мислим да укупно гледано, чак и тако велика наруџбина авиона ловаца нец́е побољшати ситуацију у региону. Малени Катар ц́е се ’до зуба‘ наоружати, а то може само да води даљој ескалацији проблема.

Ирански стручњак додаје да је тај уговор заправо начин да се САД домогну арапских долара зарађених од продаје нафте.

Не би требало заборавити ни чињеницу да је једини прави савезник Америке у региону заправо Израел и да те мале монархије Персијског залива, ни Катар, ни Кувајт, нец́е добити најмодерније оружје. У сваком случају, испорука авиона Ф-15 Катару, нец́е као што стоји у изјави америчке Агенције за сарадњу у области одбране и безбедности „повец́ати ниво безбедности Катара“, вец́ ц́е само посејати страх и забринутост у региону.

Извор: Блиц

Објављено у ГЛОБАЛНО, ЕКОНОМИЈА
loading...

Остави коментар