УНИШТИО ИХ СТРУЧЊАК: Лажи владајућег режима о стању у буџету

Како објаснити пропаганду издајничког режима о суфициту у буџету? Можемо објаснити исто као пропагандне лажи о невероватном пословном резултату привреде, према извештају АПР за 2015.годину. Подсећам, привреда је, према тим извештајима, завршила са минусом 2013 преко 34 милијарди динара, 2014 та иста привреда је направила минус 132 милијарде динара, али 2015.године српска привреда доживљава историјски, невиђени процват и завршава пословну годину са 141 милијарду динара суфицита.

Све то пише у извештају државне агенције. Како је могуће из толиког минуса да се дође до таквог препорода српске привреде само за годину дана? Да ли у свом новчанику видите бољитак? Да ли имате више новца? Да ли боље живите? Како то да грађани Србије не осећају бољитак после таквог успешног пословања српске привреде? У чему је тајна? Нема тајне.

Полудели премијер и његова клика на власти се користе свим пропагандним триковима да би показали да постижу изванредне привредне резултате. Али, главну подршку за те њихове лажи дају им окупиране државне институције, које намештају завршне рачуне и фалсификују податке за потребе политичке пропаганде. Државне институције које намештају резултате и фалсификују податке чине кривично дело за кога, једнога дана, када будемо срушили српског Краља Ибија, када његова владавина буде изучавана као потпуно помрачење ума, морају кривично да одговарају и да буду строго кажњени.

За пример другима, који буду радили у државним институцијам и који, додворавајући се политичарима на власти, фалсификују званичне податке. То је пропуштено да се, након рушења Милошевића, уради са пословодством ЕПС-а који су, оптужени да су фалсификовали пословне резултате највеће државне компаније. На питање зашто су скривали податке, генерални директор ЕПС-а је тада одговорио да они нису смели да приказују политичарима праве резултате, јер су се плашили њихове негативне реакције. Верујем да ће сличан одговор да буде и од водећих људи у АПР-у, који су дозволили, погазивши струку, да приказују историјске успехе српске привреде само за једну годину под генијалном управом премијера Аце Драмосера.

Посебан проблем је што о томе економисти ништа не желе да кажу. Ћуте. И прихватају пропагандне лажи режима. Естрадни економисти шизофрено, попут премијера, хвале невиђене успехе српске привреде. Исти проблем имамо и код приказивања бруто домаћег производа /БДП /, који се читаву деценију уназад лажно приказује, јер се увећава по текућим ценама, које су инфлаторне, док девизни курс знанто спорије расте од раста цена, динар је прецењен и то убија наше извознике, али погодује увозницима, који увозе све и свашта и уништавају домаћу производњу, највећи увозници су тајкуни, па је само на спољнотрговинском дефициту у периоду од 2001 до августа 2016 направљено преко 105 милијарди долара одлива чистих девиза из Србије.

БДП се тако приказује на 33 милијарде евра, што је потпуна лаж, док он у стварности износи, ако занемаримо ставке које га исто нереално увећавају, свега око 20 милијарди евра, што показује дубину наше пропасти и сиромаштва.

Наравно, естрадним економистима, сви су неолиберали, не смета такво фалсификовање БДП, које не може да се одбрани никаквом математиком. Ако је раст БДП од 2001 до данас кумулативно износио 50%, ако је БДП 2001 износио 13 милијарди евра, што значи да је данас могао највише да буде око 20 милијарди евра, како је могуће да се он приказује на 33 милијарди евра? Каква је то рачуница? Где су ти економисти завршили факултете? Намерно подизање БДП је урађено да би власт приказала како задуженост земље није велика.

Пошто је јавни дуг у септембру достигао 26,56 милијарди евра, када би се приказивао реално БДП од 20 милијарди евра, онда би то значило да је наша задуженост- 132,8% БДП. Тај податак би показивао да наша задуженост није 77% БДП, него да је скоро дупло већа, што јасно показује да је земља презадужена, то је у свом извештају признао и Фискални савет, али на фризиране податке, где признају задуженост 77% БДП, док не помињу задуженост од 132,8% БДП, што нам показује да је држава у банкроту, јер је горња граница дозвољене задуженост 60% БДП.

Толика непризната задуженост, даље, значи да држава не сме више да се задужује, мада свакога месеца власт се задужује између 200 и 300 милиона евра, што је довело до тога да нас је Вучић задужио преко 10,6 милијарди евра.

Читава политика премијера се више од четри године базирала на лажима, преварама, драматургији и демагогији. Економска политика се заснива на непрекидном задуживању и повећавању пореза привреди и грађанима. За такву економску политику, која нас сигурно води у финансијски слом, не требају вам никакви стручњаци за економију нити неко велико економско знање. Довољно је да имате партијске људе у државним институцијама, који фризирају све податке и тако помажу лудилу провинцијалног политичара који је сам себе убедио да је Месија и који врши медијски терор над задуженим и осиромашеним грађанима.

Погледајмо тај други сегмент овакве економске политике, која се заснива на повећавању пореза. Повећавати порезе у условима када нисте покренули привреду, јер то не знате да урадите, када отпуштате људе и не запошљавате нове, када смањујете плате и пензије и када долази до значајног пада животног стандарда грађана, неминовно доводи до извлачења ликвидности из већ неликвидне привреде, повећања терета посрнулим предузећима и погоршавања свих услова за нормално пословање, док је сиромашним грађанима то огроман ударац на већ пропали кућни буџет, додатно опорезивање од стране једне бахате и арогантне, насилничке власти.

Погледајмо пореске бројке, којима се однарођена власт толико поноси. Укупни порези од јануара до августа су повећани за 70, 4 милијарди динара или 10,4%, са 658,3 милијарде динара на 728,7 милијарде динара. Тај суфицит је, дакле, настао на пресеку стања од седам месеци и он се тако помпезно рекламира,како би власт показала да је , упркос свим критикама, веома успешна, док ће до краја године држава направити дефиците, јер главне обавезе држава је оставила за последњи месец, што се најбоље видело у децембру 2015 године, али о тим подацима се намерно ништа не пише у јавности и води се строго рачуна да у јавност не продиру подаци који су негативни, јер то подрива еуфорију суманутог премијера.

ПДВ је повећан са 68,1 милијарди динара на 83,2 милијарде динара или 15,1 милијарду динара или огромних 22,06%. Акцизе су повећане са 113, 1 милијарди динара на 139,2 милијарде динара или 26,1 милијарду динара или 23,01%. Не само да се опорезује дуван, него плаћамо најскупље гориво у регији и тако режим врши додатни удар на буџете компанија и на породичне буџете.

Порез на добит предузећа је повећан са 47 милијарди динара на 56,7 милијарди динара или 9,7 милијарди динара или 20,8%. Порез на доходак грађана је порастао са 93,3 милијарде динара на 99 милијарде динара или 5,7 милијарди динара или 6,1%. Ако је привреда платила 22,06% више пореза, одакле је узет тај новац? Колика је била стопа привредног раста? Издајнички режим се хвали стопом привредног раста од 2,5%. Називају је најдинамичнија стопа привредног раста у региону.То је поново лаж. Ако привреда расте по стопи од 2,5%, онда је јасно да је повећање пореза, једним већим делом, дошло из сиве економије, док је, другим делом, дошло из цеђења суве привредне дреновине.

Извлаче се финансијска средства из непокренуте привреде и усмеравају држави у буџет, ради одржавања демагогије о суфициту у буџету.Који није настао у снажном привредном развоју и великом рационализацијом државне управе. Посебно овде желим да истакнем ,податак који Фискални савет нигде не наводи, јер ФС ради у интересу режима, зато имају плате преко 340.000 динара, док би апсолвентни Економског факултета у Београду могли све то да раде као своје семинарске радове и не би државу коштали у кризи ништа, то би био њихов допринос да држава изађе из кризе, желим да истакнем да се нигде не наводе дугове које држава има према привреди због тога што предузећима није вратила ПДВ и по том основу, процењујем, да се преко 2,2 милијарди евра налази новца из привреде које је држава задржала.

Причати о суфициту у условима када нико од предузећа, осим оних који су партијска предузећа челника режима, не сме од тоталитарне државе да тражи свој новац назад, јер му одмах пошаљу пореску полицију, која увек нађе неке неправилности у пословању, постаје потпуно сумануто, јер режим може да приказује велике суфиците само ако не испуњава своје обавезе из буџета.

Суровост режима се најбоље видела у податку да нема повраћаја ПДВ на робу која је намењена бебама, због административних заврзлама у државним институција, и податак да се трудницама пет месеци касни у исплати трудничког додатка,у условима пада природног прираштаја просто је невероватно да се једна Влада тако неодговорно понаша, што, опет, показује лоше намере режима према држави и грађанима. Таква пореска политика пуњења буџета по сваку цену ће потпуно уништити нашу већ разорену привреду.

Цеђење суве дреновине не може да буде дугорочна економска политика. Грађани су платили више 6,1% порез на доходак, док је раст цена опустоши породичне буџете грађана и довео до пада свих прихода, створивши још веће сиромаштво. Значи, суфицит који се тренутно приказује је само за премијерово спиновање јавности и држава ће и ову годину завршити са значајним дефицитом. Висину дефицита ћемо сазнати тек када прође децембар месец и када се буду видели сви показатељи.

Понављам, велики је проблем што режим, преко својих партијских људи у државним институцијама, фалсификује податке и прави Потемкинова села за премијера, који ништа не зна о економији и који својим непресталним вређањем и понижавањем грађана, да смо нерадници, лењивци, докоњаци и да само кукамо, док он једини ради у држави, све разумне људе доводи до лудила, јер ниједан премијер на земаљској кугли не прича тако о свом народу и не понижава грађане своје државе, нудећи их као јефтину радну снагу колонизаторима и конквискадорима међународног шпекулативног капитала.

Након промене овога режима, мораћемо да урадимо темељну анализу буџета и свих завршних рачуна државе,који се не усвајају годинама уназад и о којима актуелна власт не жели да говори. Мишљења сам да ћемо се сучелити са поразним подацима о стању наших јавних финансија, када се сви подаци буду узели у разматрање и када се направи салдирани завршни рачун од 2001. до 2016 године, када испливају на површину сви подаци који се данас крију и склањају од очију јавности, када се буду узеле све финансијске обавезе државе, локалне самоуправе и јавних предузећа, све дате гаранције и потписани штетни уговори, јавност ће бити шокирана дубином наше пропасти.

Прича о оствареним суфицитима је пропагандни трик Демагога, који је научио да обмањује и лаже јавност. А лаже, брате мили, чим зине. И то се више не може да издржи.

То агресивно лагање, вређање, понижавање и ширење општег идиотизма и дебилизма у друштву је насилна политика једног опасног Демагога.

Ако желимо да спасимо државу и грађане, онда морамо да се побунимо и да грађани одбију послушност. Нема гласања за фалсификаторе! Њихово место је у затвору.

Извор: Магазин Таблоид/Бранко Драгаш

COMMENTS

Остави коментар