Прети нови финансијски колапс: Дуг никада већи

Вашингтон — Међународни монетарни фонд (ММФ) је изразио забринутост због проблема нарастања „балона глобалног дуга“, који је достигао 225 одсто светског БДП-а.

Како кажу, то би могло да доведе до нове финансијске кризе.

Бруто дуг у нефинансијском сектору номинално је више него удвостручен од почетка овог века, попевши се на 152 хиљаде милијарди долара прошле године и наставља да расте, навео је ММФ у свом најновијем полугодишњем издању Фискалног монитора, преноси агенција „Блумберг“.

Овај износ укључује дугове влада, нефинансијских компанија и домаћинстава.

„Са уделом од 225 одсто светског БДП-а, глобални дуг је… тренутно на рекордном нивоу свих времена. Две трећине, односно око 100.000 милијарди долара, чине обавезе приватног сектора, који може донети огромне ризике када достиже претеране нивое“, упозорава Фонд.

У 2002. години, глобални дуг је износио 200 одсто светског БДП-а.

„Сама величина дуга може иницирати почетак процеса раздуживања приватног сектора без преседана, што би могло да осујети крхки економски опоравак“, напомиње међународни кредитор са седиштем у Вашингтону.

Према ММФ-у, иако велики део зајмова потиче из периода пре кризе 2008. године, ниске каматне стопе су резултирале наглим скоком корпоративног задуживања на тржиштима у развоју.

Нивои дуга приватног сектора сада су високи како у развијеним привредама, тако и у неколико великих тржишта у развоју, као што су Кина и Бразил, које су системски важне за глобалну финансијску стабилност.

„У просеку, коефицијент приватног дуга у развијеним економијама достигао је кулминацију 2012. године, а од тада је направљен заокрет са највећим смањењем регистрованим у тим земљама које су у кризу ушле са високим нивоима дуга. У неким случајевима, међутим, приватни дуг је наставио да се гомила знатно бржим темпом, посебно у Аустралији, Канади и Сингапуру“, навео је ММФ.

Нема јединственог става о томе који ниво дуга према БДП-у треба сматрати претњом по глобалну финансијску стабилност, напомиње Фонд и закључује да висок дуг, на крају крајева, утиче на слабији раст чак и без кризе.

„Претерано велики приватни дуг је један од главних кочничара глобалног опоравка и ризик по финансијску стабилност. Финансијске рецесије су дуже и дубље од нормалних рецесија“, рекао је директор ММФ-а за фискалне послове Витор Гаспар, на конференцији за новинаре.

Извор: Танјуг

Објављено у ЕКОНОМИЈА Tагови , ,
loading...

Остави коментар